top of page

"Rijetko se dogodi da nam se ukaže prilika za velika djela, ali svijet je prepun prilika da se učine mala."

"Pridruži se i ti!
Budi dio naše obitelji!"

Nazovi nas na broj 098 709536
Ili nam pošalji mail: dms_dubrovnik@sdmsh.hr

milenijska fotohrafija.jpg

Volonterstvo

Volonterstvo (volonterizam, volontiranje) neprofitna je i neplaćena aktivnost kojom pojedinci i pojedinke, samostalno ili u okviru neke grupe ili organizacije, doprinose dobrobiti svoje zajednice ili cijelog društva. Volontiranje se javlja u raznim oblicima: od tradicionalnih običaja uzajamne samopomoći do organizovanog djelovanja zajednice u kriznim periodima. Volontiranje uključuje i pokušaje suzbijanja siromaštva i pomoći u sprečavanju i zaustavljanju sukoba. "Volonterstvo (ili dobrovoljni / dragovoljni rad) jedan je od kamena temeljaca civilnog društva jer oživljava najplemenitija stremljenja čovječanstva: zauzimanje za mir, slobodu, mogućnost izbora, sigurnost i pravičnost za sve ljude." (Opća deklaracija o volonterstvu). Volonter se u pravilu može postati bez obzira na dob, spol, starosnu dob, nacionalnost ili druge posebnosti. Jedino što je bitno jest da odlučite izdvojiti određenu količinu svoga vremena i odaberete način na koji ćete ga pokloniti nekome tko treba vašu pomoć. Volonterkama zakon daje prava kojima ih se nastoji zaštititi od iskorištavanja, ali im propisuje i nekoliko pratećih obveza kojima se nastoji osigurati dobrobit organizatora i korisnika volontiranja. Volonterke za svoj rad ne dobivaju novčanu nagradu ili imovinski korist, ali imaju pravo na naknadu troškova koji su nastali tijekom njihovog volontiranja i uz njega su vezani. Jednom godišnje Vlada Republike Hrvatske dodjeljuje Državnu nagradu za volontiranje, pri čemu odabire po jednog volontera i organizatora volontiranja koji su svojim radom dali poseban doprinos volonterstvu u protekloj godini. Pravila ponašanja, načela i etičke standarde volontera propisuje Etički kodeks volontera, kojeg se svaki volonter dužan pridržavati prilikom volontiranja. Više o pravima i obvezema volonterki te procedurama vezanim uz volontiranje možete pročitati i na internetskoj stranici volontiram.info. Isto tako tamo možete preuzeti neke korisne dokumente poput etičkog kodeksa, primjera ugovora o volontiranju ili volonterske knjižice.

Značaj(ke) volonterizma

Volontiranje je dio povijesti gotovo svake civilizacije i počiva na ideji da globalno ne završava nego tek počinje s lokalnim. Volonteri i volonterke danas igraju važnu ulogu u dobrobiti i napretku u razvijenim zemljama i zemljama u razvoju i unutar nacionalnih ili drugih programa za humanitarnu pomoć, tehničku suradnju i promociju ljudskih prava, mira i demokracije. Ljudi koji svoj rad dobrovoljno poklanjaju blagostanju zajednice i društva u kojem egzistiraju osnova su mnogih nevladinih organizacija, profesionalnih udruženja itd.

Volonterstvo uključuje u sebi volontere i volonterski rad, a volonterski rad je rad koji se obavlja uglavnom u organiziranom obliku (volonterske udruge, grupe...) i u određenoj stalnosti (najmanje 2 sata tjedno).
Bitne značajke volonterstva:

  • dobrovoljnost - obavlja se bez ikakve prisile, slobodno;

  • neplaćenost - ne radi se iz želje za zaradom, nego besplatno;

  • solidarnost - radi se iz suosjećanja s drugim, iz želje da se nekom pomogne.

VOLONTERI

bottom of page