top of page

Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS), što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. MS se javlja u svim životnim dobima, no najčešća je između 16. i 40. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog tijeka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multipla skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem čimbenika okoline ali i utjecajem genetske sklonosti za MS.

Osnovna karakteristika multiple skleroze je dominantna upala mijelinske ovojnice živaca SŽS-a, dok su sama živčana vlakna u početku relativno pošteđena. Zbog toga se bolest ubraja u veliku grupu tzv. demijelinizacijskih bolesti. Periferni živci, tj. živci koji prenose živčane podražaje prema periferiji (inerviraju mišiće glave i tijela) također imaju mijelinsku ovojnicu, no u multiploj sklerozi periferni živčani sustav ostaje pošteđen. Simptomi bolesti javljaju se zbog oštećenja mijelinske ovojnice. Ovisno o lokalizaciji i opsegu oštećenja ovojnice nastaje oštećenje motorike (primjerice poremećaj kretanja ili slabosti motoričke snage ekstremiteta), oslabljen je osjet, smanjuje se vidna oštrina, poremećena je ravnoteža, kontrola sfinktera i dr.

Tko smo mi?

 

Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije osnovano je 6. svibnja 2004. godine kao dobrotvorna, neprofitna, nevladina udruga s ciljem unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od multiple skleroze. Okuplja svoje članove na području cijele Dubrovačko-neretvanske županije. Svrha i područje djelovanja Društva je socijalizacija i unapređenje kvalitete života oboljelih od MS-a. Društvo je pravna osoba, a svojstvo pravne osobe je steklo upisom u Registar udruga Republike Hrvatske. Društvo je organizirano prema Statutu. Društvo je članica Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Okuplja 130 članova , 12 zaposlenih i 18 volontera. Brojimo 130 hrabrih članova, koji zajedno sa svojim obiteljima, liječnicima i sa svojom Udrugom vode bitku protiv ove teške bolesti. Udruga je posebno mjesto za članove, jer u našoj Udruzi nema bolesnih, samo onih koji su malo manje zdravi, jer su u Udruzi svi jednaki i kako je jedna naša članica lijepo rekla ;"svi mi hodamo u istim cipelama". Najviše smo ponosni na kvalitetne odnose unutar Udruge, koje pokušavamo izgraditi na način da se i članovi i zaposleni i volonteri osjećaju kao jedna velika obitelj.Zato i svi vi koji ćete nam tek doći DOBRODOŠLI!

Kako se financiramo?

Glavni izvori financiranja rada društva su podržavatelji i to razne tvrtke i fizičke osobe koje imaju razvijenu humanu stranu te su spremni financijski pomoći radu Društva. Ministarstva u području našeg djelovanja i pojedine firme objavljuju tijekom godine natječaje na koje se Društvo redovito prijavljuje sa kvalitetnim projektima, i često ostvari potporu istih. I vašom uplatom na naš žiro-račun možete pomoći ovoj maloj, ali hrabroj udruzi. Žiro račun kod

OTP banke: IBAN HR6824070001100312315

 

Članstvo

Društvo trenutno ima 130 članova, uglavnom mladih ljudi. Pretpostavlja se da je broj oboljelih znatno veći, pa ih i ovom prilikom pozivamo da nam se pridruže.

DOĐITE U SVOJE DRUŠTVO ONO ZBOG VAS POSTOJI DA ŠTITI VAŠE INTERESE DA RAZMJENITE ISKUSTVA S OSTALIM ČLANOVIMA

Ne očajavajte i ne prepuštajte se bolesti, u tijeku su brojna istraživanja o multiploj sklerozi od kojih se očekuju novi načini liječenja.

bottom of page